Vad är och vem är
The Friends of Dorothy?

The Friends of Dorothy (FroDo) är en Helsingfors-baserad queer a capella människorättssånggrupp som grundades år 2018.

Inslagen i våra konserter är sång, uppträdande och spoken word. FroDos låtrepertoar sträcker sig från folksånger som sjungs på minoritetsspråk genom konstmusik till Eurovisionpop.

Spoken word-texter kommer direkt från människor som lever i samhällets marginaler. Berättelserna ger allmänheten en inblick i verkligheten hos människor vars välbefinnande och rättigheter begränsas av både dysfunktionell lagstiftning och negativa attityder.

FroDos attityd är lyrisk punk.

Kim Gustafssons slogan en timme före spelningen är ”Jag kommer aldrig att hinna.” Vid det här laget går Kim för att köpa scenbyxor till sig själv. Kim är också skådespelare och teaterregissör. Kim är också skådespelare och teaterchef.

Salla lähikuva

Salla Markkanen tänker och sjunger högt och är alltid på de svagas sida. Salla är också teatermusiker och proffs inom musikimprovisation. Och ansvarar för de flesta av FroDos arrangemang.

Petriikka Pohjanheimo går och lägger sig först. Han är också den första som vaknar, ofta vid de tillfällen då andra håller på att avsluta sina uppföljare. Petriikka är också skådespelerska.

Mikko lähikuva

Mikko Rantonen är bra på allt men inte bäst eller så kan han allt men är inte bra på någonting. Eller ja, han kan kasta diskus. Och vara chef. Systemansvarig.

Aleksi Vasko ler oskyldigt, kliver av i Berghäll på lördagskvällen och försvinner in i den skrällande, dimmiga natten. Dessutom är Aleksi musiklärare och cellist.